Czy zastanawiałeś się kiedyś jakie właściwości mają wodorosty wakame? Jeśli jesteś miłośnikiem sushi, zapewne doceniasz smak tego wodorostu. Wbrew temu, co wielu uważa, składnik ten ma niesamowite właściwości i korzyści, które wykraczają poza jego wyśmienity smak.
Co to są wodorosty wakame?
Jest to wodorost używany w kuchni azjatyckiej, zwłaszcza w kuchni japońskiej i koreańskiej. Jednak ich zastosowanie w międzynarodowej gastronomii zyskało na popularności, dzięki temu, że jest to składnik łatwo dostępny w supermarketach. Obecnie jest bardzo dobrze znany w basenie Morza Śródziemnego.
Wodorosty wakame wyróżniają się brązowym lub zielonym kolorem, mierzą około dwóch metrów długości i czterdziestu centymetrów szerokości. W środku mają śluzowatą żyłkę o charakterystycznej grubości, z której wyrastają duże liście. Liście wakame są zbierane w celu spożycia przez ludzi, a następnie są zrywane, zarówno w stanie świeżym, jak i suszone. W wersji suszonej produkowany jest proszek, który dzięki swoim właściwościom odżywczym stosowany jest w kapsułkach jako suplement diety. Wodorosty te są również wykorzystywane w medycynie tradycyjnej. Ich smak jest łagodny i morski, dlatego też ich zastosowanie w kuchni jest tak wszechstronne. Tak jak istnieje wiele ciekawostek na temat sushi, tak i ten składnik jest jedyny w swoim rodzaju. Ma jedwabistą i mięsistą konsystencję, dlatego może być sprzedawany jako produkt świeży, sproszkowany lub suszony.
Gdzie uprawiane są wodorosty wakame?
Wodorosty wakame pochodzą z Azji. Jednak obecnie występują w wielu krajach na świecie, szczególnie w regionach Europy, Australii, Nowej Zelandii i Ameryki Północnej. W krajach takich jak Francja, wodorosty wakame można znaleźć na wybrzeżach bretońskich i w stawie Thau i na obszarach graniczących z Morzem Śródziemnym. Wodorosty te rosną szybko wzdłuż wybrzeża (szacuje się, że na głębokości od 6 do 12 metrów). Obecnie są one często wykorzystywane do celó gastronomicznych lub leczniczych, dlatego ich uprawa jest coraz bardziej rozpowszechniona.
Jakie są ich korzyści zdrowotne i właściwości?
Dzięki swoim wartościom odżywczym i korzystnemu wpływowi na organizm, wodorosty wakame są coraz częściej stosowane w medycynie naturalnej. Oto najważniejsze właściwości i korzyści płynące z ich zastosowania:
- Wysoka zawartość wapnia. Jest to jedna z najbardziej charakterystycznych właściwości, ponieważ zawierają one 150 mg wapnia na 100 gramów. Jest to więc idealne pożywienie dla wzmocnienia i rozwoju kości i zębów.
- Zawierają jod, potas, sód, magnez i fosfor. Każdy z tych elementów jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania komórek naszego organizmu.
- Zawiera mikroelementy, takie jak selen.
- Są niskokaloryczne. Dzięki temu są doskonałym składnikiem do włączenia w diety odchudzającej.
- Mają wysoką zawartość błonnika. Ze względu na tę właściwość wodorostów wakame, ich spożywanie jest zalecane w celu poprawy pracy jelit.
- Zawiera beta-karoten i fukoksantynę. Te elementy dodają wodorostom wakame właściwości antyoksydacyjne, poprawiając funkcjonowanie komórek.
- Są bogate w witaminę B i K1.
Jeżeli chcesz spróbować wakame, wejdź na stronę https://goldsushi.pl/sushi-tarchomin/ – sprawdź więcej informacji i zestawów sushi w Warszawie.