Wodorosty wakame: czym są oraz ich właściwości

Czy zastanawiałeś się kiedyś jakie właściwości mają wodorosty wakame? Jeśli jesteś miłośnikiem sushi, zapewne doceniasz smak tego wodorostu. Wbrew temu, co wielu uważa, składnik ten ma niesamowite właściwości i korzyści, które wykraczają poza jego wyśmienity smak.

Co to są wodorosty wakame?

Jest to wodorost używany w kuchni azjatyckiej, zwłaszcza w kuchni japońskiej i koreańskiej. Jednak ich zastosowanie w międzynarodowej gastronomii zyskało na popularności, dzięki temu, że jest to składnik łatwo dostępny w supermarketach. Obecnie jest bardzo dobrze znany w basenie Morza Śródziemnego.

Wodorosty wakame wyróżniają się brązowym lub zielonym kolorem, mierzą około dwóch metrów długości i czterdziestu centymetrów szerokości. W środku mają śluzowatą żyłkę o charakterystycznej grubości, z której wyrastają duże liście. Liście wakame są zbierane w celu spożycia przez ludzi, a następnie są zrywane, zarówno w stanie świeżym, jak i suszone. W wersji suszonej produkowany jest proszek, który dzięki swoim właściwościom odżywczym stosowany jest w kapsułkach jako suplement diety. Wodorosty te są również wykorzystywane w medycynie tradycyjnej. Ich smak jest łagodny i morski, dlatego też ich zastosowanie w kuchni jest tak wszechstronne. Tak jak istnieje wiele ciekawostek na temat sushi, tak i ten składnik jest jedyny w swoim rodzaju. Ma jedwabistą i mięsistą konsystencję, dlatego może być sprzedawany jako produkt świeży, sproszkowany lub suszony.

Gdzie uprawiane są wodorosty wakame?

Wodorosty wakame pochodzą z Azji. Jednak obecnie występują w wielu krajach na świecie, szczególnie w regionach Europy, Australii, Nowej Zelandii i Ameryki Północnej. W krajach takich jak Francja, wodorosty wakame można znaleźć na wybrzeżach bretońskich i w stawie Thau i na obszarach graniczących z Morzem Śródziemnym. Wodorosty te rosną szybko wzdłuż wybrzeża (szacuje się, że na głębokości od 6 do 12 metrów). Obecnie są one często wykorzystywane do celó gastronomicznych lub leczniczych, dlatego ich uprawa jest coraz bardziej rozpowszechniona.

Jakie są ich korzyści zdrowotne i właściwości?

Dzięki swoim wartościom odżywczym i korzystnemu wpływowi na organizm, wodorosty wakame są coraz częściej stosowane w medycynie naturalnej. Oto najważniejsze właściwości i korzyści płynące z ich zastosowania:

  • Wysoka zawartość wapnia. Jest to jedna z najbardziej charakterystycznych właściwości, ponieważ zawierają one 150 mg wapnia na 100 gramów. Jest to więc idealne pożywienie dla wzmocnienia i rozwoju kości i zębów.
  • Zawierają jod, potas, sód, magnez i fosfor. Każdy z tych elementów jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania komórek naszego organizmu.
  • Zawiera mikroelementy, takie jak selen.
  • Są niskokaloryczne. Dzięki temu są doskonałym składnikiem do włączenia w diety odchudzającej.
  • Mają wysoką zawartość błonnika. Ze względu na tę właściwość wodorostów wakame, ich spożywanie jest zalecane w celu poprawy pracy jelit.
  • Zawiera beta-karoten i fukoksantynę. Te elementy dodają wodorostom wakame właściwości antyoksydacyjne, poprawiając funkcjonowanie komórek.
  • Są bogate w witaminę B i K1.

Jeżeli chcesz spróbować wakame, wejdź na stronę https://goldsushi.pl/sushi-tarchomin/ – sprawdź więcej informacji i zestawów sushi w Warszawie.